Mèxic. La Riviera Maia

Conegut també com el Carib mexicà, la Riviera Maia és un dels destins que més ha crescut en els últims anys i millor preparat està per a rebre a turistes, amb ressorts amb el tot inclòs, motels, posades, villes i tot tipus d'establiments, combinat amb riqueses naturals com llargues platges d'arena blanca i aigües clares, un dels principals esculls de coral més gran del món, rius subterranis, cenotes d'aigua dolça, vestigis arqueològics, parcs temàtics, una cultura ancestral, cuina d'alta qualitat, amabilitat i cordialitat dels seus habitants.


SITUACIÓ GEOGRAFICA

Es troba al llarg del Mar Carib en la part oriental de la Península del Yucatán dins de l'estat de Quintana Roo, i va des de Puerto Morelos, a uns 35km al sud de Cancún, passant per Playa del Carmen, Xcaret, Akumal, Xel-Há, Tulum, la Reserva de la Biosfera de Sian Káan, acabant en Punta Allen, sumant en total uns 130km. Quintana Roo és un dels 31 estats que conforma la república de Mèxic amb Districte Federal, coneguda amb el nom oficial d'Estats Units Mexicans. El nom de l'estat ve d'Andrés Quintana Roo (1787–1851), polític, escriptor, poeta i periodista. Va ser diputat i un dels que van firmar l'Acta d'Independència de Mèxic.


PREPARATIUS DEL VIATGE

Aquest viatge va ser una mica diferent als altres. L'objectiu principal era majoritàriament descansar i passar alguns pocs dies veient coses properes i conèixer una mica més de l'ampli món maia, que es troba diversificat per Centreamèrica. Per l'agència Viatges Sant Pau, agafem un paquet de Travelplan, que inclou l'avió d'anada/tornada a Cancún, trasllat a l'hotel i set nits amb tot inclós en el Grand Palladium Kantenah Resort & Spa.


L'hotel està situat en la Carretera Federal Puerto Juarez-Chetumal (307), l'artèria principal de la zona i que ens permet anar des de Cancún fins a Tulúm, passant per Xcaret, Playa del Carmen, Xel-Ha, Akumal, Playa Paraiso i molts llocs més. Per la carretera passen moltes vans, que són anomenats transports col·lectius, que s'aturen en moltes parades i hotels i que et permet anar a molts llocs de la costa (per uns $30), sense haver d'anar amb taxi o per l'agència. Hi ha dues rutes: una que fa el trajecte entre Cancún i Playa del Carmen, i al reves, i l'altra de Playa del Carmen a Tulúm. Circulen durant tot el dia, des de primeres hores del matí, fins a la nit (22:30h aproximadament). A més dels turistes, les utilitzen la gent de la zona i treballadors dels diferents hotels.

Per a fer excursions tenim molts opcions: fer-ho per l'agència Travelplan contractant-les a l'endemà de l'arribada, en el mateix hotel, anar a Playa del Carmen i fer-ho per alguna agència d'allà, llogar un vehicle i fer-ho pel teu compte, i una de les més econòmiques i la que vam triar es contractar un taxista amb una van (furgoneta) per a 12-14 persones. En el portal losviajeros.com hi ha tot un apartat en el seu foro dedicat a la Riviera Maia, Cancún i el Carib Mexicà, amb informació dels llocs, dels hotels, opinions de la gent que hi ha anat i un tema per mes/any en el qual viatges, on pots contactar amb altra gent i poder organitzar un grup. També hi ha un apartat amb taxistes recomanats per la pròpia gent del foro.

Després d'uns quants missatges públics en el foro (t'has d'enregistrar) i privats amb els usuaris (al menys, has de tenir publicats 5 missatges en el foro públic), i alguns e-mails, aconseguim excursions per dos dies. Els fem amb grups diferents però resulta que el taxista serà el mateix en tots dos: en Rafael Cordoba (touristicos@hotmail.com).

El primer dia, l'itinerari i pressupost per persona és Ek' Balam (entrada $87 pesos), Chichén Itzá (entrada $187 pesos + $62,5 pel guia), dinar ($150 pesos) i el cenote Ik Kil ($70 pesos). El transport pujava a $3000 pesos.

El segon dia, anàvem a Cobá (entrada $57 pesos per persona i $500 pesos pel guia per al grup), Gran Cenote (entrada $100 pesos) i Tulum ($20 pesos per al trenet i $57 pesos per l'entrada). El cost del transport era uns $2800 pesos.


DOCUMENTACIÓ NECESSÀRIA

Només es necessari tenir el passaport en vigor, pels ciutadans de la Unió Europea, i que no venci durant els propers sis mesos. A l'anada, s'ha d'omplir dos formularis: un d'immigració i un altra per a la duana. El primer, està format per dues meitats, un que s'entrega al passar el control de passaport i l'altra quan es surt del país, al mostrador de facturació.

A la sortida s'ha de pagar una taxa obligatòria per a tothom que té el cost de 55€ o $1000 pesos. Val més pagar-la, en euros.


TRANSPORTS


Inicialment teníem reservat vols directes de Barcelona a Cancún, però canviant els dies i fent escala a Madrid, vam aconseguir el paquet uns 200€ més barat per persona. Finalment vam tenir els següents vols amb Air Europa:




Divendres 31/08/2012
BCN-MAD (UX2057) - 12:10h - 13:30h
MAD-CUN (UX3063) - 14:55h - 18:40h (Vol operat per Orbest)

Divendres 07/09/2012
CUN-MAD (UX3064) - 20:10h - 13:00h (Vol operat per Orbest)
MAD-BCN (UX2004) - 14:05h - 15:25h


Per sort, no vam perdre el vol de connexió, encara que ens va anar just, sobretot a l'anada.


ALTRES DADES

Els endolls que hi havia en l'hotel estaven adaptats pels nostres endolls. La corrent elèctrica és de 110V, carregant-se més lentament les bateries de la càmera de fotografies i mòbils.

La diferència horària és de 7 hores respecte a nosaltres. Per tant, l'hora local és GMT-6.

La moneda oficial és el peso mexicà, i a l'igual que el dòlar utilitza el símbol de $. En molts llocs, es pot pagar amb l'euro, el dòlar o el peso, encara que sempre es convenient pagar amb la moneda del pais per no perdre en els arrodoniments. Per a no confondre's, normalment els preus expressats en $50 significa que són pesos mentre que si està com a 50$ US, significa la divisa nordamericana. El millor canvi el vam trobar a Playa del Carmen on 1€=$16,10. En l'hotel, te l'oferien a $14,50.


RELACIO D'ENTRADES

El complex hoteler Grand Palladium
Diari de les jornades a la Riviera Maia
Ek'Balam
Chichén Itzá
Cobá
Tulum

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.