Visitant Najac

Emplaçat al capdamunt d'un promontori rocós excepcionalment llarg, Najac s'adorm sota les teulades de pissarra vigilats per la fortalesa, a l'altra punta del poble i a sota, els meandres del riu Aveyron.



El poble

Als peus de la fortalesa, el poble es va construir al voltant de dos carrers principals...


A l'entrada, es troba la plaça de Fauborg, una plaça estreta i llarga que acollia el mercat.


Vorejada per dues fileres de cases que abans formava una urbanització lineal, al sud, les cases de pedra i fusta, dels segles XV i XVI, alineades, es perllongaven amb cobertes que protegien les mercaderies que es venien.


Més endavant, el carrer de Bourguet, la via principal del poble, està envoltada de cases, construïdes en la seva majoria entre els segles XIII i XVI.

Molt a prop de l'Ajuntament es troba la font del Cònsols, una font amb una pila monolítica de granit. Una Una inscripció recorda la data de la seva construcció, 1344, i els noms dels cònsols que van decidir edificar aquest monument.


No lluny tirem pel mateix carrer de Bourguet, deixant el carrer dels Comtes-de-Toulouse a la seva esquerre, per trobar-nos amb la capella de Sant Bartomeu (s. XIV), la qual formava part d'un hospital i d'un cementiri.


A l'altura d'una antiga porta fortificada, es troba la Casa dels Governadors i la Casa del Senescal, situada a l'esquerra, una mica més a dalt en direcció a la fortalesa.

La Casa dels Governadors (segles XIII-XV) era l'antiga residència destinada a l'administració real, que després passà a ser propietat de diverses famílies nobles i de comerciants de l'Edat Mitjana. L'edifici conserva encara elements arquitectònics destacables.


La Casa del Senescal (segles XV-XVI) va ser la residència del Senescal de Rouergue, en la època en la qual Najac era la capita administrativa i judicial de la província del Rouergue.

Najac. Camí cap a la fortalesa

La Fortalesa

(s. XII-XIII) Considerada una obra mestra de l'art militar del segle XIII, aquesta fortalesa, que custodia la vall de l'Aveyron, va ser construïda per a defendre Rouergue quan els comtes de Toulouse van triar Najac com a capital de la província. En 1249, quan va morir el comte Raimon VII, el va succeir el seu gendre Alfons de Poitiers, germà del rei Sant Lluís, que va reconstruir el castell en la seva totalitat entre 1253 i 1260.


En el seu moment contava amb una important guarnició en una època en què el poble contava amb més de 2.000 habitants. El deteriorament d'algunes parts es deu principal a la transformació de l'edifici en cantera en el segle XIX.


De les tres muralles primitives roman en peu un important sistema fortificat franquejat per grans torres rodones. El castell, en forma de trapezi, es va construir parcialment amb gres clar i estava protegit per grans muralles. La torre de l'homenatge, la més imponent de totes, es trobava al sud-est.


Des de la fortalesa es té una magnífica vista del poble, envoltada de boscos, de la vall de l'Aveyron i l'església, construïda entre el castell i el riu, en el centre del poble original.


Com a curiositat, es diu que Ricard Cor de Lleó va venir aquí l'any 1185 per a firmar un tractat d'aliança amb rei de la Corona d'Aragó contra el comte de Toulouse.


Baixem del castell pel carrer de l'Eglise. La porta de la Pique (s. XIII) és l'últim vestigi de les deu portes que protegien el poble en un altre temps.

L'Església de Sant Joan l'evangelista



A pesar dels afegits, l'església de Najac segueix sent un interessant edifici d'estil gòtic, una de les primeres d'aquest estil que es van construir en el Rouergue.

Va ser construïda per inquisidors dominicans i amb l'ajuda dels habitants del poble, sospitosos d'heretgia, que van ser condemnats a pagar una multa per a compensar les seves faltes.


La façana oest està coronada amb una rosassa i la nau única, acaba en una capçalera plana.


Per tornar, ho fem pel carrer dels Comtes-de-Toulouse, repleta de cases medievals


No et perdis: la fortalesa
Aparcament: A l'entrada del poble hi ha diversos aparcaments on poder deixar el cotxe.
Durada de la visita: 3-4 hores
Pels voltants: Cordes-sur-ciel, Saint-Antonin-Noble-Val, Villefranche de Rouergue
Més informació i bibliografia en: Turisme de Villefranche i Najac/

Anar a: Deu dies pels Midi-Pyrénées

1 comentari :

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.