El castell de Bourdeilles

En un entorn pintoresc, dins del Périgord Verd i dominant el riu Dronne i el seu poble, el recinte de Bourdeilles acull a dos castells d'èpoques diferents com són una fortalesa medieval dels segles XIII i XIV amb muralles defensives i amb una torrassa de forma octogonal, i un castell renaixentista del segle XVI, amb un jardí d'estil francès.

Castell de Bourdeilles
El recinte de Bourdeilles dominant el riu Dronne

Bourdeilles era amb Biron, Beynac i Mareuil una de les quatre baronies del Périgord. El primer rastre de Bourdeilles és una plaça forta que en 1183 va acollir uns monjos que tenien les relíquies de Saint-Sicaire. Durant els anys 1283 i 1298, Géraut de Maumont, conseller de Felip el Formós, va ordenar la construcció de la fortalesa medieval sobre un esperó rocós i dominada per la seva torrassa octogonal de 35 metres d'altura amb parets de 2,4 metres de gruix, podent-se accedir a la seva part superior per a gaudir d'unes vistes magnífiques del castell renaixentista, dels seus jardins i del poble.

Castell de Bourdeilles
La fortalesa medieval amb la seva torrassa octogonal

Durant tot aquest temps i els que van venir, va sofrir les lluites contínues entre les corones de França i Anglaterra, així com les guerres de Religió.

Castell de Bourdeilles
Interior de la fortalesa medieval

A finals del segle XVI, Jacquette de Montbron, esposa d'André de Bourdeille, va projectar el castell renaixentista, dibuixant ella mateixa els plànols de l'edifici -un fet insòlit en aquella època- i pensat per a rebre, segons la tradició, a Catalina de Médicis, que mai es va produir. Jacquette de Montbron va morir en 1598 abans de que les obres acabessin.

Castell de Bourdeilles
El castell reinaixentista vist des de la part superior de la torrassa octogonal

Moltes de les habitacions estan ricament decorades com el sumptuós Saló Daurat i també podem trobar esplèndids sostres que Ambroise Le Noble, un pintor italià de l'escola de Fointaneblau, va decorar durant la seva estada en el castell, de 1641 a 1644, i també repartida per tot el recinte na col·lecció de mobiliari dels segles XV al XIX, incloent el llit daurat espanyol de Carles V conegut com el 'llit del paradís'.

Castell de Bourdeilles
Sala del castell renaixentista

Castell de Bourdeilles
Sala del castell renaixentista

Tots dos castells estan envoltats de robustos murs fortificats. Dins de les parets al costat del palau renaixentista hi ha un plaça enjardinada, vorejada per arbres i amb vores plenes de flors en tons blaus i grocs.

Castell de Bourdeilles
Exterior del recinte fortificat de Bourdeilles

Castell de Bourdeilles
La torrassa octogonal i el castell renaixentista, vistos des dels jardins

Durant tota la seva història, el castell va canviar de mans diverses vegades i inclús es va convertir en una fàbrica de cucs de seda i una ubicació per a la fabricació i l'emmagatzematge de salnitre. Es va deteriorar fins que el 1962, l'últim membre de la família Bourdeille (que van recuperar la propietat del castell) el va donar al departament de Dordonya i dos benefactors, el Sr. Santiard i la Sra. Bulteau el van restaurar el castell i instal·laren la seva col·lecció de mobles antics, esmentada anteriorment.

Castell de Bourdeilles
Col·lecció de mobles antics

En el poble podem veure la Casa del Senescal amb una teulada preciosa. També es troba un molí que va ser fortificat durant el segle XII. L'església de Bourdeilles també data del segle XII i al seu costat transcorre un bonic passeig que condueix a ella amb un camí empedrat franquejat per prats i jardins.

Bourdeilles
A l'esquerra, en obres, la Casa del Senescal, i al centre, l'església

| Pl. de la Halle, 24310 Bourdeilles | Preu entrada 2015: 8,10€ | http://www.semitour.com/site-touristique/ch%C3%A2teau-de-bourdeilles |

Anar a: El Perigord


0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.