La Vall de Boí. Sant Quirc de Durro

Des del mateix poble de Durro, surt una carretera cap al sud-oest, i a l'altra banda del riuet de Durro, es troba la capella de Sant Quirc. Es tracta d'una església molt senzilla arquitectònicament, i la que impactarà menys a la gent que la vegi, però la seva situació solitària i les panoràmiques que es poden veure des dels seus voltants són impressionants, tant del mateix poble de Durro com de Barruera i de la resta de la vall.


La Vall de Boí. Barruera



La capella, d'una nau sobrealçada, està capçada per un absis semicircular. El presbiteri presenta una certa elevació respecte a la nau. L’accés, situat el mur meridional, és de dimensions reduïdes, amb un arc de mig punt amb dovelles.



Els murs de l’església estan construïts amb blocs de pedra ben escairats, dels quals destaquen els de la base, per les seves grans dimensions. L’església té molt poques obertures a l’exterior, només una finestra a l’absis, un petit òcul al damunt i una obertura a la façana oest, per la qual cosa la il·luminació de l'edifici és molt limitada.



Sembla que l'església, originalment del segle XII, va patir reformes en la coberta de la nau, que apareix sobrealçada. En formava part el campanar, amb la seva espadanya de dos ulls.

En el seu interior es trobava un frontal d'altar, de mitjan segle XII, que representa els martiris de Sant Quirc i Santa Julita, i que avui dia es pot veure en el Museu Nacional d'Art de Catalunya. Dins d'una màndora central es representa sant Quirze, nen, i santa Julita, mare, tal com es mostren normalment la Mare de Déu i el nen Jesús, amb unes inscripcions que les identifiquen. Els quatre registres que rodegen l’escena central mostren de forma molt expressiva els martiris que van patir (Foto obtinguda de la web del MNAC).

La Vall de Boí. Embassament de Cavallers

Anar a: El conjunt romànic de la Vall de Boí | Sant Climent de Taüll | Santa Maria de Taüll | Sant Joan de Boí | Santa Eulàlia d'Erill-la-Vall | Sant Feliu de Barruera | Nativitat de Durro | Santa Maria de Cardet | Assumpció de Cóll

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.