El Pais Càtar (II): Els castells de Lastours

El mateix dia, es pot anar a visitar els Castells de Lastours, situats en un contrafort rocós a una alçada d'uns 300 metres, per damunt del poble de Lastours. Són quatre castells que dominen el curs de l'Orbiel i el rierol del Grésilhou, el seu afluent, tot vigilant el lloc de pas on la vall s'extreny: Cabaret, Tour Régine, Fleur d'Espine i Quertinheux.

En el segle XII formaven la fortalesa de Cabaret (la Torre Regina encara no hi hera), el senyor de la qual era Pierre-Roger de Cabaret, un ardent defensor de la causa càtara. Durant la croada dels albigesos, en 1210, Simon de Montfort va ser obligat a retrocedir davant de les seves muralles, mentre Minerve i Termes capitulaven. Els supervivents es van refugiar en Cabaret, que seguia resistint els insistents atacs. Finalment, el 1211, Simon de Montfort conseguia apoderar-se del lloc després de la rendició voluntària de Pierre-Roger de Cabaret. La capitulació definitiva del lloc va ser anys després i llavors per afirmar la seva supremacia, el rei va fer construir la Torre Regina.



La entrada et permet pujar a veure les restes dels mateixos, i també veure'ls des del mirador de Montfermier, que ofereix una panoràmica imprescindible del lloc. Primer anem al mirador, i després, toca fer la pujada fins amunt... Per a entrar-hi, es passa per la fàbrica Rabier, una antiga fàbrica textil totalment reformada. Els castells, de nord a sud, són:



 

Cabaret: la ciutadella principal, formada per una torre quadrada, al nord, d'època romànic, la torre d'homenatge poligonal, al sud, amb restes de la residència senyorial el centre. Encara es pot veure part del camí de ronda que seguia el perímetre del recinte.




Tour Régine
: com s'ha dit, la fortalesa més nova (segle XII), que es reconeix fàcilment per la seva torre circular. Era el més petit dels castells i les seves muralles presenten un estat ruinós.








Fleur d'Espine: (Flor d'Espina) un castell amb forma trapezoïdal, del qual resta poca cosa...







Per últim, el Querthineux, format per una torre rodona amb un recinte de planta poligonal.







Quan estem aprop del castell de Cabaret, podrem veure també les restes de l'antic emplaçament medieval...

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.