Itàlia. Roma (IV): Voltants de la Piazza Navona i del Panteó

(08/01) Agafem un autobus, al costat de la estació de Terminus, per anar cap al Vaticà, però els Museus Vaticans no obren en diumenge. Donem un tomb per la plaça, ple de gent, esperant l'angelus i que sorti Benet XVI. Tornarem un altre dia.

Afagant la Via de Conciliazione, realitzada en l'any 1950 amb ocasió de l'Any Sant, s'arriba al Castel Sant'Angelo, al costat del riu Tiber. L'emperador Adrià dissenyà la seva enorme tomba circular entre els anys 123 i 139 d.C. Aurelià la fortificà en el 271 com a part de les muralles de la ciutat. Ha sigut castell papal durant més de 1000 anys, i un viaducte des del Vaticà permitia que el Papa es refugiès en ell durant temps de crisi. Adins hi ha apossentaments papals renaixentistes i una col·leció d'armes i armadures.



Traspassem el Pont Sant'Angelo, construït per ordres d'Adrià, i amb escultures de Bernini i les estàtues de Sant Pere i Sant Pau, per anar a la Piazza Navona. Enclavada en l'antic estadi de Domicià, manté la seva primitiva forma elíptica. Destaca en el centre la Font dels Quatre Rius (1651), de Bernini, que simbolitzen els rius representatius de 4 continents: el Ganges (Asia), el Danubi (Europa), el riu de la Plata (Amèrica) i el Nil (Africa, amb el cap tapat degut a que en aquella època es desconeixien les seves fonts). L'obelisc, una còpia romana, conté els noms de Vespasià i els seus dos fills, en jerogrífic.

Ben aprop, hi ha el Panteó d'Agripa. En l'any 27 a.C., Agripa va fer aixecar-lo, però quedà destruït per un incendi en l'any 80 d.C. Adrià va manar construïr, sobre els ciments del temple, un de nou. En l'any 608, l'emperador Phocas li va donar a Bonifaci IV passant a ser l'església de Santa Maria ad Martyres.


El pòrtic conta amb 16 columnes monolítiques realitzades en granit egipci i marbre blanc en les bases que divideixen l'espai en 3 naus. L'alçada de la cúpula, de 43,30m, és la mateixa que el diàmetre de la rotonda.













Davant hi ha una font, en la qual Giacomo della Porta va dissenyar la escalinata i Leonardo Sormani la escolpí en l'any 1575. L'obelisc egipci de Ramses II va ser afegida en l'any 1711.

Dins del Panteó, trobem dues tombes senzilles dels reis italians Victor Manel II i Humbert I, i del pintor Rafael.

A pocs metres, hi ha la Piazza Minerva amb la Chiesa di Santa Maria Sopra Minerva, única església gòtica de la ciutat, i l'Obelisc de l'Elefant (1682), de Bernini, que porta a la seva esquena un obelisc egipci del segle VI a.C. i que és una referència als elefants de guerra del general cartaginés Anibal.

Seguim passejant, passant pel Temple d'Adrià, construït en l'any 145 pel seu fill i on només romanen 11 columnes... veiem la Columna de Marc Aureli, de 29,5m, com a rèplica de la de Trajà... i amb això acabem el dia.

0 comentaris :

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.